bbq aansteken

Aansteken 

Het aansteken van een BBQ is heel simpel. Je hoeft maar met een paar zaken rekening te houden. 
 

  1. Gebruik alleen natuurlijke aanmaakblokjes of -wokkels, dus nooit chemische aanmaakblokjes. In chemische aanmaakblokjes zitten natuurlijke chemische stoffen in die in de stenen binnenwand van de kamado kunnen trekken. Het tast de stenen wand aan en deze kan blijven stinken. Vervolgens gaat die vreemde lucht in je gerechten zitten. Gebruik dus 100% natuurlijke aanmaakblokjes of  -wokkels. Over het algemeen zijn de aanmaakblokjes of -wokkels voorzien van een waslaagje, die zorgen voor een brandtijd tussen de 7 en 8 minuten. 
  2. Gebruik altijd houtskool en geen briketten. Briketten worden gemaakt van de resten bij de productie van houtskool. Deze resten worden fijngemalen tot poeder waarna ze met een bindmiddel tot blokjes worden geperst. Tegenwoordig zijn er ook kokosbriketten die gemaakt worden van geperste schillen van kokosnoten. Het bindmiddel in de briketten is chemisch. Advies: gebruik nooit chemische stoffen in de kamado. 
  3. Gebruik één aanmaakblokje of -wokkel om de BBQ aan te steken. Plaats het aanmaakblokje of -wokkel in het midden van het houtskoolmandje. Het vuur gaat vanuit het midden naar buiten uitbreiden. Op die manier ben je zuinig met het houtskool en heb je beter de temperatuur van de BBQ onder controle. Stel je doet 4 aanmaakblokjes of wokkels verdeelt over het gehele houtskoolmandje in de BBQ, dan heb je op 4 verschillende plaatsen een brandhaard. De BBQ is dan snel aan, echter de temperatuur schiet te ver door en je bent snel door je houtskool en aanmaakblokjes of -wokkels heen. 
  4. Zet de onderste schuif van de BBQ helemaal open en laat de deksel van de BBQ open staan. Op die manier komt zoveel mogelijk zuurstof in de BBQ. 
  5. Als het houtskool begint te gloeien, dan sluit je de BBQ deksel en met de onderste en bovenste schuif ga je de temperatuur regelen. 
  6. Probeer zo langzaam mogelijk naar je BBQ doeltemperatuur te komen. Het blijft altijd lastig als je temperatuur te hoog is om naar beneden te krijgen. Ga niet in de fout door te denken ik doe de BBQ deksel een tijdje open om de warmte te laten ontsnappen. Het resultaat is tegenover gesteld. In eerste instantie gaat de temperatuur naar beneden. Vervolgens vliegt de temperatuur hard omhoog, omdat veel zuurstof bij het openhouden van de BBQ deksel bij de houtskool is gekomen.
bbq aansteken