krieltjes

Krieltjes met jussaus 

Krieltjes met jussaus kan je lekker combineren met gegrilde groenten en een stukje vlees. De jussaus geeft ook smaak aan het stukje vlees. Dit gerecht maakt het Hollandse bordje eten compleet. Het makkelijkste is de jussaus in de keuken op het fornuis te maken. De krieltjes ga je 15 minuten voorkoken. Vervolgens gaan ze op de BBQ om een lichte rooksmaak aan de krieltjes te geven. 

Ingrediënten voor 4 personen
500 gr krieltjes
50 gr ongezouten roomboter
50 gr tarwebloem
500 ml heet water
1 runderbouillon blokje
1 tl oploskoffie
Grote scheut zonnebloemolie
Zout en peper uit de molen

Benodigdheden
Steelpannetje
Garde
Weegschaal
Maatbeker
Waterkoker
Schaal 
BBQ groenten mandje 

Bereiding jussaus (11 minuten) 

  1. Smelt de boter in een steelpan op middelhoog vuur. 
  2. Voeg al roerend de bloem toe en blijf roeren tot er een egaal licht bruine mengsel ontstaat. 
  3. Zet het vuur laag en bak het geheel nog 3 minuten tot het gaar is. 
  4. Kook 500 ml water in een waterkoker en voeg 1 runderbouillon blokje toe.
  5. Voeg de runderbouillon toe aan het mengsel van boter en bloem.
  6. Blijf met een garde in de saus roeren tot een egale saus.
  7. Voeg als laatste de oploskoffie toe en breng de jussaus op smaak met de pepermolen.
jussaus

Bereiding krieltjes (25 minuten) 

  1. Boen de krieltjes onder kraan goed schoon. 
  2. Snij de krieltjes over de lengte door. 
  3. Kook de krieltjes 15 minuten. 
  4. Giet de krieltjes af, vervolgens doe je de krieltjes in een schaal. 
  5. Voeg een flinke scheut zonnebloemolie aan de krieltjes toe en rol de krieltjes door de zonnebloemolie. 
  6. Met de zoutmolen top je krieltjes af. 
  7. Als laatste handeling doe je krieltjes in een BBQ groenten mandje (houd even een bord onder het mandje, anders kan je zonnebloemolie op de grond knoeien). 

 BBQ (30 minuten) 

Stook de BBQ op tot 220° C. Je gaat indirect grillen, dus er zit een hitteschild tussen de hete houtskool en het rooster. Zet het mandje met de krieltjes op het rooster. Na iedere handeling sluit je de BBQ deksel. Laat de krieltjes donkerbruin worden. Dit duurt ongeveer 30 minuten. 

Haal de krieltje uit de BBQ en verdeel de krieltjes over de borden. Voeg de jussaus toe aan de krieltjes, groenten en stukje vlees. Een smakelijk!