Duivenborstjes met appel
Duif wordt niet vaak op de BBQ klaargemaakt, echter het is een lekker stukje vlees. De structuur van het vlees is stevig en het heeft een bijzondere smaak, wat men zeker een keer geproefd moet hebben.
Ingrediënten voor 4 personen
4 duivenborstjes
1 zoete appel
1 tl speculaaskruiden
½ citroen
3 el olijfolie
Peper uit de pepermolen
Zout uit de zoutmolen
4 tl appelstroop
Benodigdheden
Appelboor
Snijplank
Koksmes
Eetlepel
Theelepel
Keukenpapier
Bereiding (15 minuten)
Marinade voor de appel
- Knijp een halve citroen uit in een schaaltje.
- Doe speculaaskruiden en olijfolie bij het citroensap.
- Proef de marinade. Je dient te constateren dat de marinade naar speculaas smaakt
Appel
- Haal het klokhuis uit de appel met de appelboor en snij de appel in plakjes van ½ cm dik.
- Marineer de appelplakken.
Duivenborstjes
- Dep de duivenborstjes droog.
- Doe peper en zout op de duivenborstjes, andere kruiden zijn niet nodig. Het is een mooi product en moet een eigen waarden houden, dus geen andere kruiden.
- Smeer de duivenborstjes met olijfolie in (dit verminderd het plakken van de duivenborstjes op het hete barbecuerooster).
BBQ (8 minuten)
Temperatuur kamado gaat op 220 graden. De duivenborstjes worden eerst direct gegrild, daarna indirect. De BBQ heeft een 50 / 50 opstelling (zie algemene informatie op deze site).
De duivenborstjes worden eerst direct dichtgeschroeid (30 seconden), totdat er mooie streepjes op de duivenborstjes staan. Vervolgens omdraaien om de andere zijde dicht te schroeien (30 seconden). Daarna worden de duivenborstjes indirect weggelegd. Bij een kerntemperatuur van 62 graden zijn de duivenborstjes rosé (ongeveer 5 minuten).
De appelplakken gaan we direct grillen, dus geen hitteschild tussen de houtskool en het rooster. We grillen een mooi streepje op de appelplakken. Na 2 minuten de appelplakken omdraaien om de andere zijde te grillen.
De duivenborstjes mooi trancheren in plakjes van 3 mm dikte en serveren met een appelplak en appelstroop.