Rode wijnsaus
Rode wijnsaus is heerlijk bij elk stukje rood vlees, in het bijzonder bij wild. Vele sausen moet je inkoken, dus je moet wel blijven opletten. Is het resultaat een te dikke of een te dunne saus, dan kan je dat makkelijk herstellen. Een te dikke saus door toevoeging van heet water. Een te dunne saus door toevoeging van een mengsel van koud water en aardappelzetmeel. Het gaat altijd lukken, succes.
Ingrediënten voor 4 personen
1 ui
1 teen knoflook
300 ml rode wijn
300 ml water
½ runderbouillon blokje
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
¾ el bruine suiker
1 el zonnebloemolie
2 el water
1 el aardappelzetmeel
Zout en peper uit de molen
Benodigdheden
Steelpan
Snijplank
Schilmes
Koksmes
Klein schaaltje
Vergiet
Garde
Eetlepel
Bereiding (50 minuten)
- Snij de knoflook in plakjes.
- Snipper de ui fijn.
- Maak een runderbouillon van water en runderbouillonblokje.
- Zet de steelpan op het vuur en laat de zonnebloemolie heet worden.
- Doe de ui en knoflook in de steelpan en bak 2 minuten.
- Vuur op half zetten, bruine suiker toevoegen en ½ minuut meebakken.
- Doe rode wijn, runderbouillon, tijm en rozemarijn in de steelpan.
- Kook de saus even door en zet het vuur laag, de saus moet wel zachtjes blijven pruttelen. Laat de saus inkoken tot er nog de ⅔ over is (ik heb een duimstok gebruikt om ⅓ indikken goed te bepalen). Het indikken duurt ongeveer 30 minuten.
- Haal de saus van het vuur. Giet in een vergiet, zodat je de ui, knoflook, tijm en rozemarijn eruit filtert.
- Breng de rode wijnsaus met zout en peper op smaak.
- Meng in een klein schaaltje 2 el water en 1 el aardappelzetmeel, vervolgens voeg je dit toe aan de saus. Het handigste is een garde om goed door te roeren.
- Kook de saus nog even door, tot je merkt dat de saus dikker wordt.
- Haal de saus van het vuur.