Chilisaus

Chilisaus

Chilisaus moet wel een beetje pittig zijn. Het recept komt uit de Aziatische keuken. De Aziatische keuken staat erom bekent dat zij veel ingrediënten gebruiken om veel smaak aan hun recepten toe te voegen. Dat geldt ook voor dit recept. Je smaakpupillen worden flink aan het werk gezet. Een heerlijk iets pittige saus met veel smaak. 

Ingrediënten voor 300 ml
3 el ketjap asin
3 el soya pikante saus
1 tl sambal manis
1 tl trassie trafasie
2 tenen knoflook
½ kleine rode ui
1 el kokosbloesem suiker
5 steeltjes peterselie
1 tl zwarte sesamzaad
1 tl witte sesamzaad
2 cm gember
1 tl chilipoeder

Benodigdheden
Vijzel
2 eetlepels
2 theelepels
Knoflookpers
Snijplank
Schilmes
Koksmes
Afsluitbare potje

Bereiding (15 minuten) 

  1. Maak de ui schoon en snij héél fijn, voeg toe aan de vijzel.
  2. Maak de knoflook schoon en pers deze uit boven de vijzel.
  3. Maak de gember schoon en snij héél fijn, voeg toe aan de vijzel.
  4. Snij de onderste steeltjes van de peterselie en gooi deze weg.
  5. Snij de peterselie fijn, voeg toe aan de vijzel.
  6. Vijzel het geheel tot een grove pasta.
  7. Voeg de ketjap asin, sojasaus, sambal, trassie trafasie, kokosbloesem suiker en zwarte sesamzaad toe aan de vijzel.
  8. Vijzel het geheel tot een fijne saus.
  9. Giet de saus over in een afsluitbaar potje.
  10. Voeg de witte sesamzaad toe en roer goed door.
  11. Laat de saus minimaal 24 uur staan. Daarna gekoeld, ca 6 weken houdbaar.
Chilisaus