Dutch oven 2 fases methode
Een Dutch oven is een must to have om heerlijke pruttelpotjes te maken. Wij kwamen er snel achter dat we liepen te klooien met de verschillende BBQ temperaturen. Specifiek als je eerst vlees wilt dichtschroeien en vervolgens op een lager temperatuur het gerecht een paar uurtjes wilt laten pruttelen. In een BBQ op houtskool is het lastig om de temperatuur snel ± 30°C te laten zakken. We hebben heel simpel de Dutch oven 2 fases methode bedacht. Deze methode kan bij een kamado met hitteschild worden toegepast of een andere type BBQ met deksel.
Fase 1 is het direct dichtschroeien van het vlees in de Dutch oven op een BBQ temperatuur van 160°C. Vervolgens neem je de Dutch oven uit de BBQ.
Fase 2 plaats je een hitteschild in de BBQ en laat je de temperatuur zakken naar 130°C. De roosters aan de boven en onderkant van de BBQ zetten we bijna helemaal dicht. Heeft de BBQ de juiste temperatuur, dan plaats je de Dutch oven terug. Doordat een hitteschild koud is zal de temperatuur zakken. Mocht het nog niet snel genoeg gaan, dan een metalen bak met koud water in de kamado zetten. Heb je een andere BBQ met deksel, dan kan je alleen werken met een metalen bak met koud water in de BBQ. Als de temperatuur weer de juiste is, dan haal je natuurlijk de metalen bak met koud water uit de BBQ.
Je dient in fase 2 een paar keer in de Dutch oven te kijken omtrent vochtigheid van het gerecht. Is het gerecht te droog, dan water of bouillon toevoegen. Je moet voorkomen dat je gerecht gaat aanbranden.