dutch oven

 Onderhoud van gietijzer 

Gietijzer wordt veel in barbecues gebruikt, denk aan roosters, skillet of Dutch oven. De vraag is hoe zorg je ervoor dat het lang meegaat en wat wordt met inbranden bedoeld? 

 

Inbranden van gietijzer 

Om gietijzer levenslang mee te laten gaan, ga je gietijzer inbranden. Het makkelijkste is gietijzer in een oven in te laten branden. 

  1. Zet de oven aan en verwarm hem voor op 250 °C. 
  2. Reinig de gietijzeren pan grondig met water en een sopje, dit is de enige keer dat je afwasmiddel mag gebruiken! 
  3. Droog de pan daarna goed af met keukenpapier. 
  4. Wrijf de hele pan grondig (ook de steel en onderkant) in met een keukenpapier met zonnebloemolie. Als de buitenkant geëmailleerd is, hoeft dit niet. Emaille hoef je niet in te vetten. 
  5. Boen de olie goed in de pan. Hij mag er niet vettig uitzien als die de oven in gaat. 
  6. Plaats de pan omgekeerd voor 1 uur in de oven op het middelste rek. Leg op de bodem aluminiumfolie, zodat de druppels olie daarop komen. 
  7. Zet de oven uit en zet de pan voor 15 minuten in de dichte oven. Haal deze er daarna uit en laat hem afkoelen op een onderzetter. 
  8. Om je pan nog beter in te branden (wat we aanraden) herhaal je stap 4, 5 en 6 nog één of twee keer. Zeker bij een nieuwe pan! 

 

Mocht het gietijzer roestig worden, doordat je de pan heel lang niet meer hebt gebruikt, dan kan je gietijzer resetten door middel van opnieuw in te branden. 

 

Onderhoud: 

Als je regelmatig gietijzer gebruikt, dan ontstaat er een natuurlijke antiaanbaklaag. Maak het gietijzer alleen schoon met water, nooit met afwasmiddel of in de vaatwasmachine. Als de laag beschadigt raakt, dan kan de volgende keer het voedsel eraan vastplakken. 

Na het maken van de lekkere maaltijd, dient het gietijzer met zonnebloemolie (neutrale, plantaardige olie) ingesmeerd te worden. Je doet op een keukenpapier een beetje zonnebloemolie en smeert er het gietijzer mee in. Gebruik geen olijfolie, omdat dit geen hoge temperaturen kan verdragen. 

Bewaar gietijzer met een deksel (bijvoorbeeld een Dutch oven), altijd met open deksel en vermijd vocht. Dus gietijzer binnen bewaren op een droge plek, zo voorkom je roestvorming. 

skillet

 Skillet 

dutch oven

 Dutch oven 

dutch oven uitsparing

 Dutch oven met uitsparing voor thermostaatbedrading