Ganzenfilet met blauwe bessen wildsaus
Ganzenfilet is de borst van de gans. De structuur van het filet is compact , zodoende minder mals. De smaak is een echte wildvlees smaak, dus een krachtige smaak met een hangende lichte lever smaak. Het is echt voor de liefhebbers van wildvlees. Het gerecht hebben we klaargemaakt met blauwe bessen wildsaus. Je krijgt dan de combinatie van krachtige wildsmaak en lichte zoete blauwe bessensmaak. Na het dichtschroeien van de filet hebben we op de BBQ regelmatig de filet met blauwe bessen ingesmeerd.
Ingrediënten voor 4 personen
2 ganzenfilets
Grof zeezout
Blauwe bessen wildsaus (zie recept op deze site)
Scheut zonnebloemolie
Benodigdheden
Snijplank
Koksmes
Siliconenkwast
Keukenpapier
Aluminiumfolie
Bereiding (5 minuten)
- Laat de ganzenfilets op kamertemperatuur komen.
- Dep de ganzenfilets met keukenpapier af.
- Bestrooi ze met grof zeezout.
- Smeer de ganzenfilets met zonnebloemolie in.
- Zet de blauwe bessen wildsaus klaar. Recept kan je vinden op deze site.
BBQ (20 minuten)
De BBQ bouwen we om naar 50% indirect en 50% direct opstelling. We stoken de BBQ op rond de 220° C. Na elke handeling sluiten we de BBQ deksel. We leggen de ganzenfilets op het directe gedeelte van de BBQ. Na ongeveer 30 seconden keren we ze om, om de andere zijde dicht te schroeien. Na ongeveer 30 seconden leggen we de filets op het indirecte gedeelte van de BBQ.
Op het indirecte gedeelte van de BBQ brengen we de filets op de juiste kerntemperatuur. Met een siliconenkwast lakken we de ganzenfilets met blauwe bessen wildsaus dicht. Met het omdraaien van de ganzenfilets herhalen we het dichtlakken een aantal maal.
De ganzenfilet is klaar als de kerntemperatuur zit tussen de 55 en 60°C.
Haal de ganzenfilets uit de BBQ en laat ze een paar minuutjes onder aluminiumfolie rusten. Vervolgens snij je de ganzenfilets in plakjes van 1 cm dik. Je kunt ze met kruiden aftoppen. Eet smakelijk. Oh ja, je serveert de ganzenfilets natuurlijk met blauwe bessensaus!