Kippendij in de Dutch oven
We gaan in 2 fases met de Dutch oven aan de gang. Zie ook op deze website bij BBQ geheimen “Dutch oven 2 fasemethode”.
Fase 1 is het direct dichtschroeien van de kippendij op een BBQ temperatuur van 160°C. Vervolgens neem je de Dutch oven uit de BBQ.
Fase 2 is het plaatsen van het hitteschild in de BBQ en laat je de temperatuur zakken naar 130°C. De roosters aan de boven- en onderzijde van de BBQ zetten we bijna helemaal dicht. Heeft de BBQ de juiste temperatuur, dan plaats je de Dutch oven terug. Mocht de BBQ temperatuur niet snel genoeg zakken, dan kan je een metalen bak met koud water in de BBQ zetten. Heeft de BBQ de juiste temperatuur, dan haal je natuurlijk de metalen bak met water uit de BBQ.
Je dient in fase 2 een paar keer in de Dutch oven te kijken omtrent vochtigheid van het gerecht. Is het gerecht te droog, dan water of kippenbouillon toevoegen. Je moet voorkomen dat je gerecht gaat aanbranden.
Ingrediënten voor 8 personen
16 kippendijen
5 uien
250 ml ketjap
600 ml tomato frito
1 potje zilveruitjes
1 bos lente ui
2 gele en 2 rode paprika
3 bolletjes knoflook
1 bos bleekselderij
200 gr boter
4 kippenbouillon blokjes
4 eetlepel stroop
4 tl sambal manis
Klein blikje tomatenpuree
5 el tamarinde pasta
Zout uit de molen
Peper uit de molen
1,6 kg zoete aardappel
Benodigdheden
Snijplank
Koksmes
Schilmesje
Eetlepel
Theelepel
Maatbeker
Zeef
BBQ handschoenen
Kerntemperatuur
Spatel
BBQ tang
Bereiding (45 minuten)
1. Wrijf de kippendij met peper in.
2. Hak de knoflook fijn.
3. Snij de ui en lente ui klein.
4. Haal de zaadlijsten uit de paprika.
5. Snij de paprika, bleekselderij in stukken van ongeveer 3 cm.
6. Schil de zoete aardappel en snij in blokjes van ongeveer 3 cm.
7. Laat de zilveruitjes uitlekken.
8. Roer de sambal, tamarinde pasta, tomatenpuree, stroop, kippenbouillon blokjes, tomato frito en ketjap in een schaaltje door elkaar.
BBQ (60 minuten)
Fase 1: om de kippendij goed aan te bakken dient de temperatuur van de Dutch oven zeker 160°C te zijn. We stoken de BBQ op tot 160°C. Vervolgens gaan we direct grillen, zonder hitteschild tussen de houtskool en de BBQ rooster. We zetten de Dutch oven op BBQ rooster boven de houtskool. We sluiten bij iedere handeling de BBQ deksel.
1. Doe de boter in de Dutch oven, laat de boter goed heet worden.
2. Voeg de kip toe en bak deze even aan. Haal de kip uit de Dutch oven.
3. In het vet van de Dutch oven doe je de knoflook en uien. Bak de uien totdat die glazig zijn.
4. Vervolgens voeg je alle ingrediënten toe, behalve de groenten, zoete aardappel en zilveruitjes.
5. Doe de kip terug in de Dutch oven. Als de kip suddert, dan haal je de Dutch oven uit de BBQ.
Fase 2: We gaan de temperatuur van de BBQ verlagen naar 130°C. We plaatsen het hitteschild in de BBQ. We wachten net zolang totdat de temperatuur 130°C is.
1. We plaatsen de Dutch oven terug in de BBQ.
2. Als de kip een kerntemperatuur heeft van 70°C, dan voegen we beekselderij, paprika, uitgelekte zilveruitjes en zoete aardappel toe.
3. Waarschijnlijk is het niet nodig , maar we gaan af en toe kijken in Dutch oven om de vochtigheid te bepalen. Is de vochtigheid te laag, dan voegen we een scheut kippenbouillon toe. Je moet voorkomen dat je gerecht gaat aanbranden.
4. Na ongeveer 45 minuten is de zoete aardappel beetgaar. Je test de zoete aardappel door met een vork erin te prikken.
5. De laatste handeling is net voor het opdienen het toevoegen van de lente ui.