Wildsaus
Wildsaus kan op verschillende manieren gemaakt worden. Op hoofdlijnen door het inkoken van de saus of een pruttelpotje met gesloten deksel op de pan. Deze wildsaus is op basis van een pruttelpotje en we gebruiken ontbijtkoek voor de smaak en het indikken van de wildsaus.
Ingrediënten voor 4 personen
2 uien
200 gr winterpenen
15 gr boter
2 plakken ontbijtkoek
380 ml wildfond
250 ml stevige rode wijn
Peper uit de pepermolen
2 teentjes knoflook
Benodigdheden
Schilmesje
Koksmes
Snijplank
Pan met dikke bodem en deksel
Staafmixer
Maatbeker
Bereiding (60 minuten)
- Maak de uien schoon en snijd in halve ringen. Schrap de winterpeen en snijd in stukjes van 1 cm. Maak de knoflook schoon en snijd fijn.
- Verhit de boter in een ruime pan met dikke bodem en fruit de ui en peen 10 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig.
- Voeg de knoflook toe en bak 5 minuten mee.
- Breek de ontbijtkoek in stukjes erboven en voeg de wildfond en wijn toe.
- Breng aan de kook, zet het vuur laag en stoof 30 minuten met de deksel op de pan. Roer af en toe.
- Neem de pan van het vuur en pureer fijn met de staafmixer. Verwarm nog 5 minuten.
- Breng op smaak met peper.
- Wil je de wildsaus dikker hebben, dan zijn er de volgende mogelijkheden:
- Nog een plak ontbijtkoek erdoorheen snipperen (heeft onze voorkeur)
- Toevoegen van aardappelzetmeel. Wel eerst in een kopje de aardappelzetmeel met een klein beetje koud water mengen.
- Ga je de volgende dag de wildsaus gebruiken, dan niets doen. De volgende dag kijken hoe dik de wildsaus is geworden.