ribeye

Ribeye steak

Ribeye is een mooi stuk vlees met doorregen vetje. Het vetje zorg ervoor dat de ribeye een bijzondere heerlijke rundsmaak heeft. Door op de bbq de ribeye te grillen smelt het vet in het vlees en het overtollige vet verdwijnt in de bbq. Per saldo is het een mals stukje vlees en binnen een paar minuten op de bbq gereed. De ribeye wordt alleen ingezouten omdat we willen genieten van de heerlijke rundsmaak. Zout heeft de eigenschap om de smaak te versterken. Andere kruiden kunnen later op je bord toegevoerd worden. 

Ingrediënten voor 1 persoon
150 gram ribeye
2 gram zout
Scheutje olijfolie

Benodigdheden
Snijplank
Zoutmolen
Koksmes
Siliconen kwast

 Bereiding (1 uur) 

  1. Haal 1 uur voordat je gaat bbq-en de ribeye uit de koelkast. Dep de ribeye met papier droog. Zout de ribeye aan beide zijden. Het zout doet zijn werking en trekt in het vlees, daardoor zal de smaak van de ribeye versterken. Het proces van inzouten van de ribeye duurt minimaal ¾ uur. Naar wens kun je op je bord kruiden aan de ribeye toevoegen. 
  2. Smeer de ribeye in met olijfolie. 
ribeye

Temperatuur van de BBQ is ongeveer 220°C. Leg de ribeye direct op het rooster boven de hete houtskool en sluit de deksel. Schroei de ribeye volledig dicht in ongeveer 30 seconden. Til de deksel op en draai de ribeye om en herhaal de vorige stap. Op deze manier  krijg je mooie strepen op de ribeye. 

ribeye

Vervolgens leg je de ribeye op het indirecte gedeelte van de BBQ en sluit je weer de deksel. Dus er zit een hitteschild tussen de hete houtskool en het rooster. 

 Je draait de ribeye niet meer om. Doordat de BBQ gesloten is behoudt de onderkant en de bovenkant van het vlees dezelfde temperatuur. 

Grill de ribeye mooi rosé tot een kerntemperatuur van 48° C. 

Dit duurt ongeveer tussen de 3 en 4 minuten. Afhankelijk van de temperatuur van de BBQ kan het sneller gaan. 

ribeye

Snij de ribeye 1 keer door op een snijplank. Vind je de ribeye te rosé, dan kan de ribeye terug op de BBQ. Ons advies probeer de ribeye rosé te eten. Het is rundvlees en het is mogelijk om de ribeye rauw te eten, net zoals carpaccio en tartaar. 

ribeye

Een heerlijke combinatie op een mooi bordje is ribeye, krokante aardappelpartjes en witte koolsalade. Smullen maar!