Pizza bakken op de BBQ
Op deze site staan 2 documentjes om een pizzabodem en pizzasaus te maken. Beiden dienen klaar te zijn om te starten met het bakken van de pizza.
Je kunt eindeloos variëren met het beleggen van een pizza, echter gebruik wel altijd Italiaanse kruiden en kaas op de pizza. In dit gerecht gaan we een vegetarische pizza maken.
Ingrediënten voor 1 pizza
1 deegbol
2,5 el pizzasaus
5 champignons
½ paprika
½ ui
2 tl Italiaanse kruiden
2 teentjes knoflook
75 gr geraspte kaas
Benodigdheden
Deegroller of met je handen de bodem maken
Pizzasnijder
Pizzaschep
Lepel
Bereiding (15 minuten)
Doe niet te veel ingrediënten op de pizza. De gaartijd van de bodem is bepalend en dan moeten de groenten ook gaar zijn! Het blijft een spel van temparuren en gaartijd.
Het is een hele kunst om van een deegbol met je handen een pizzabodem te maken. Het is wel het beste, omdat dan zoveel mogelijk lucht in het deeg blijft zitten. Als je toch met de deegroller aan de gang gaat, doe het dan zo zachtjes mogelijk.
- Snij de knoflook fijn
- Snij de overige groenten grof
- Doe bloem op het aanrecht en rol de pizzadeeg uit. Ga snel werken, zodat de pizzadeeg zo kort mogelijk op het aanrecht blijft liggen
- Doe de pizzasaus op de pizzabodem en smeer met de bolle kant van de lepel vanuit het midden naar de buitenkant van de pizzabodem
- Verdeel de groenten over de pizza, vervolgens top je de pizza af met Italiaanse kruiden en geraspte kaas
- Doe een laagje bloem op de pizzaschep, anders kan de pizza blijven plakken aan de deegschep.
BBQ (5 minuten)
Je bakt de pizza indirect, dus er zit een hitteschild tussen de hete houtskool en de pizzasteen. Als het kan draai het hitteschild om en leg je de pizzasteen direct op het hitteschild (zie foto). Temperatuur van de BBQ is ongeveer 320°C.
Doe met de pizzaschep de pizza op de pizzasteen en sluit de deksel. Het bakken van de pizza duurt in totaal ongeveer 5 minuten. Na 4 minuten ga je controleren of de pizza gebakken is. Met de pizzaschep til je de pizza voorzichtig op aan één kant en je kijkt onder de pizza in het midden. Als het deeg in het midden lichte bruine verkleuring heeft, dan is het deeg goed gebakken. De groenten op de pizza moeten dan ook gaar zijn, dus niet te veel groenten op een pizza leggen.
In het deeg zitten grote luchtbellen, waardoor het deeg extra knapperend is.
Eet smakelijk!