Spareribs
Spareribs grillen op de BBQ doen we in 3 fases. In totaal gaat het ruim 5 uur duren voor botermalse spareribs. Spareribs worden op een traditionele manier bereid, namelijk klein beetje pittige rub en met eigen gemaakte barbecuesaus.
Op youtube staan diverse filmpjes die nuttig zijn om te kijken. Maar wij houden het simpel met een verrassend goed resultaat. We gaan niet werken met verschillende BBQ temperaturen. We houden de BBQ constant op een temperatuur van 110°C.
Ga na iedere fase het resultaat controleren volgens onderstaand tabel.
Methode en temperatuur BBQ
3 uur: roken, BBQ temperatuur 110°C
2 uur: stomen, BBQ temperatuur 110°C
¼ uur: aflakken, BBQ temperatuur 110°C
Testen
Roken: kerntemperatuur minimaal 75°C
Stomen: spareribs botjes kunnen bewegen
Aflakken: spareribs moeten glimmen
Ingrediënten voor 4 personen
Dikke spareribs van de slager*
Basisrub slow cooking**
Barbecuesaus, zie op deze site “BBQ saus”
50 gr roomboter
1,5 liter kokend water
Scheut appelsap
Benodigdheden
Aluminium lekbak op het hitteschild
Siliconen kwast
Snijplank
Fileermesje
Koksmes
Aluminiumfolie
2 appelhout rookblokjes
* dunne sparibs kunnen ook, echter dan 1 uurtje korter roken, dus 2 uur.
**zie op deze site “rub slow cooking”
Bereiding (60 minuten)
- Verwijder het vlies aan de holle kant van de sparerib. Het fileermesje steek je voorzichtig achter het vlies. Na wat ruimte te hebben gemaakt, steek je je vinger tussen het vlies en de spareribs. Vervolgens trek je in één keer het vlies los.
- Smeer alleen de vleeskant van de spareribs in met de basisrub slow cooking. Zie op deze site “rub” hoofdstuk “rub slow cooking”. Laat minimaal 45 minuten de rub in de spareribs intrekken
3 uur roken:
- We gaan roken met appelhout houtblokjes. Plaats appelhout houtblokjes, zie op deze site “BBQ geheimen” hoofdstukje “roken”.
- Stook de BBQ op tot 110°C. We gaan indirect grillen, dus er zit een hitteschild tussen de hete kolen en het RVS rooster.
- Zet een aluminium lekbakje op het hitteschild en vul het met kokend water. Het kokend water zorgt voor een hoge vochtigheidsgraad in de BBQ. Tijdens de gehele bereiding dient er water in het bakje te zitten. Af en toe controleren kan dus geen kwaad. Gebruik wel kokend water, omdat je anders bij koud water een temperatuursschommeling in de BBQ krijgt.
- Plaats de spareribs op het rooster, met de bolle kant van de spareribs naar boven.
- Doe de BBQ deksel dicht.
- De temperatuur van de BBQ is 110°C.
- Na 3 uur dient de kerntemperatuur van de spareribs minimaal 75°C te zijn, zo niet dan langer gaan roken!
2 uur stomen:
- Leg aluminiumfolie op de aanrecht.
- Haal de spareribs uit de BBQ.
- Leg de vleeskant op de aluminiumfolie.
- In de holle kant van de spareribs leg je een dikke plak roomboter, vervolgens giet je een flinke scheut appelsap over de boter en de spareribs.
- Vouw de aluminiumfolie dicht. Vervolgens wikkel je nog een laag aluminiumfolie om de spareribs.
- Leg de ingepakte spareribs terug op het rooster. Zorg dat er geen vocht uit kan en dat het 100% goed luchtdicht is. We gaan stomen.
- De temperatuur van de BBQ is 110°C.
- Doe de BBQ deksel dicht. Na 2 uur stomen moeten de spareribs botermals zijn, zo niet dan langer stomen!
Ongeveer 15 minuten aflakken:
- Haal de spareribs uit de BBQ
- Verwijder de aluminiumfolie, vervolgens leg je de sparerib met de holle kant op de snijplank.
- Pak een vork en prik voorzichtig tussen de ribben. Het moet zacht aanvoelen, zo niet dan nog langer de spareribs laten stomen.
- Giet bbq-saus over de vleeskant van de spareribs. Vervolgens strijk je de bbq-saus met de siliconen kwast uit. We gaan alleen de vleeskant van de spareribs met bbq-saus aflakken. De holle kant wordt niet afgelakt.
- Temperatuur van de BBQ is 110°C.
- Leg de spareribs met de holle kant terug op het RVS rooster van de BBQ, vervolgens sluit je de deksel.
- Na 5 minuten doe je de BBQ open.
- Vervolgens doe je wederom bbq-saus op de spareribs en strijk je het uit met de kwast. Dit proces herhaal je nogmaals totdat de spareribs mooi glimmen.
Na ongeveer ¼ uur zijn de spareribs klaar om op te peuzelen.