eendenborst

 Eendenborst met appel 

Aan eendenborst zit een dikke rand vet. Bij dit gerecht is de dikke vetrand weggesneden. 
De beleving wordt anders. Zonder vet is de eendenborst 100% mals vlees met een hele lichte leversmaak. Je maakt het helemaal af door een glaasje rode port erbij te nippen.

Ingrediënten voor 4 personen
2 eendenborstjes
1 zoete appel
1 tl speculaaskruiden
½ citroen
3 el olijfolie
Peper uit de pepermolen
Zout uit de zoutmolen
4 tl appelstroop

Benodigdheden
Appelboor
Snijplank
Koksmes
Eetlepel
Theelepel
Keukenpapier

 Bereiding (15 minuten) 

Marinade voor de appel 

  1. Knijp een halve citroen uit in een schaaltje. 
  2. Doe speculaaskruiden en olijfolie bij de citroen. 
  3. Proef de marinade. Je dient te constateren dat de marinade naar speculaas smaakt. 

 
Appel 

  1. Haal het klokhuis uit de appel met de appelboor en snij de appel in plakjes van ½ cm dik. 
  2. Marineer de appelplakken. 

 
Eendenborstjes 

  1. Dep de eendenborstjes droog. 
  2. Doe peper en zout op de eendenborstjes, andere kruiden zijn niet nodig. Het is een mooi product en moet een eigen waarden houden, dus geen andere kruiden. 
  3. Smeer de eendenborstjes met olijfolie in (dit verminderd het plakken op het hete barbecuerooster)

 BBQ (12 minuten) 

eendenborst

De temperatuur van de BBQ is 220 graden. De eendenborstjes worden eerst direct gegrild, daarna indirect. De kamado heeft een 50 / 50 opstelling (zie algemene informatie op deze site).

De eendenborstjes worden eerst direct dichtgeschroeid (30 seconden), totdat er mooie streepjes op staan. Vervolgens omdraaien om de andere zijde dicht te schroeien (30 seconden). Daarna worden de eendenborstjes indirect weggelegd. Bij een kerntemperatuur van 62 graden zijn de eendenborstjes rosé (ongeveer 11 minuten). 

eendenborst

De appelplakken gaan we direct grillen, dus geen hitteschild tussen de houtskool en rooster. We grillen een mooi streepje op de appelplakken. Na 2 minuten de appelplakken omdraaien om de andere zijde te grillen. 

eendenborst

De eendenborstjes mooi trancheren in plakjes van 3 mm dikte en serveren met een appelplak en appelstroop. De rode port mag je niet vergeten!