Direct en indirect barbecueën
Wat is het verschil tussen direct en indirect barbecueën? Het verschil is, of je het product wel of niet direct door de houtskool wilt verhitten.
Bij indirect barbecueën zit een hitteschild tussen het houtskool en het product. De temperatuur is aan de boven- en onderkant van het product ongeveer hetzelfde. Zie het als een oven.
Bij direct barbecueën zit er geen hitteschild tussen het houtskool en de rvs BBQ rooster. De temperatuur is aan de onderkant veel hoger dan aan de bovenkant. Je kunt het zien dat je de BBQ als grillpan gebruikt.
Hieronder staan niet 2 maar 3 voorbeelden van direct en indirect barbecueën, omdat de kamado ook gecombineerde situaties kent. De BBQ is zowel direct als indirect, door een halve maan hitteschild onderin de BBQ te leggen
Direct barbecue, geen hitteschild tussen het houtskool en de rvs BBQ rooster.
Indirect barbecue, wel hitteschild tussen het houtskool en de rvs BBQ rooster.
Gecombineerd barbecue, direct en indirect barbecue (een halve maan fungeert als hitte schil, zit onderin in de BBQ)
Een gecombineerde barbecue moet je hebben om goed en snel te barbecueën. Bijvoorbeeld bij het klaarmaken van een stukje vlees. Het vlees wordt eerst dichtgeschroeid op het directe gedeelte van de barbecue, vervolgens neergelegd op het indirecte gedeelte van de barbecue om langzaam naar de correcte kerntemperatuur te garen.