RUB algemeen
Een rub is een mengsel van kruiden en specerijen om je vlees of vis op smaak te brengen.
Een rub samenstelling is afhankelijk op welke temperatuur je gaat grillen.
Grillen tot 180°C
Bij grillen tot 180°C mag de rub bestaan uit suikers. Suikers gaan tussen een temperatuur van 150°C en 180°C karameliseren. Dat wil zeggen dat er een mooie bruine kleur op het vlees of de vis ontstaat.
Bovendien houdt het karamellaagje vocht in het product vast. Zo blijft je product lekker sappig.
LET OP: boven de 180°C grillen verbranden de suikers, wat absoluut niet mag.
Grillen boven de 180°C
Rubs zonder suiker kunnen zowel boven als onder de 180°C gebruikt worden.
Wat is het belangrijkste in de rub?
Zout is het belangrijkste onderdeel in de rub. Zout onttrekt vocht uit vlees en vis, waardoor kruiden en specerijen oplossen. Dat is goed te zien. Het rublaagje op het vlees zal er na een paar minuten vochtig uitzien. Het lijkt net of er een laagje saus op het vlees zit. Na een periode van 3 kwartier neemt het vlees de kruiden, specerijen en zout op en blijven de suikers achter op het vlees.
Hoe vlees of vis bereiden met de rub?
- Maak het vlees of de vis met papier goed droog.
- Smeer het in met olijfolie.
- Breng de rub gelijkmatig aan. Duw bij kip de rub onder de huid.
- Verpak het vlees of de vis in huishoudfolie of ziplockzak, zodat de rub blijft zitten en plaats het in de koelkast.
- Laat de rub tussen de 3 kwartier tot 2 uur intrekken, afhankelijk van de dikte van het vlees of de vis. Bij dunne lapjes vlees of vis gebruik je relatief weinig rub, omdat anders het zout te veel vocht eruit trekt.
- Maak een sausje om tijdens het grillen regelmatig het vlees of de vis in te smeren om de smaak extra te versterken. Het sausje bestaat uit 1 deel water, 1 deel ketchup en ½ deel rub.