Smokey BBQ-saus
Smokey bbq-saus moet natuurlijk op de kamado gerookt worden. We doen alle ingrediënten in een skillet en laten het vervolgens een ½ uurtje inkoken. De kamado stoken we op een lage temperatuur van 120°C, omdat bij een temperatuur van boven de 180°C de basterdsuiker gaat verbranden. De suikers worden dan in koolstof omgezet, wat niet de bedoeling is. Barbecuesaus met een rooksmaak heeft de voorkeur, daarom zit gerookte paprikapoeder in het gerecht en we gaan roken.
Ingrediënten voor
250 ml tomaten passata
150 gr bruine suiker
3 el rode wijnazijn
2 el honing
1 ½ el Worcestersaus
2 tl mosterdpoeder
1 ½ tl gerookte paprikapoeder
1 ½ tl zout
½ tl uienpoeder
1 ½ tl gemalen peper
½ tl knoflookpoeder
Benodigdheden
Weegschaal
Skillet
Eetlepel
Theelepel
Rooksnippers
Afsluitbare potje
Bereiding (5 minuten)
- Doe alle ingrediënten in de skillet.
- Roer alle ingrediënten goed door elkaar tot een egale saus.
BBQ (30 minuten)
Stook de BBQ op tot een temperatuur van 120°C. We gaan direct grillen, dus er zit geen hitteschild tussen de hete kolen en RVS rooster. De BBQ mag nooit hoger dan 180°C worden, anders gaan de suikers verbranden (wordt in koolstof omgezet). Zet het skillet op het rooster. Vervolgens doe je rooksnippers in de BBQ en laat je maximaal 30 minuten doorpruttelen. Ongeveer 1/3 van de saus dient ingekookt te worden. Tijdens de 30 minuten inkoken voeg je 2 maal houtsnippers toe aan de hete houtskool.
De smokey bbq-saus is klaar!
Doe vervolgens de smokey bbq-saus in een potje met afsluitbare deksel.