Verschillende barbecues
Er zijn diverse barbecues van zelfgemaakte tot luxe barbecues. Stel je hebt nog geen barbecue, welke barbecue ga je aanschaffen? Eigenlijk de eerste vragen moeten zijn, hoe vaak ga ik barbecueën? Wat ga ik bereiden op de barbecue? In dit documentje hebben we de vragen uitgewerkt.
Open BBQ
Een open bbq kan je niet afsluiten. De temperatuur wordt niet vastgehouden. Je gaat eenvoudig direct barbecueën. Alle vlees en groenten kan je mooi grillen. Vis wordt lastiger, omdat de kans groot is dat het blijft plakken aan het rooster. De oplossing is de vis te stomen door in aluminium te draaien of te bakken in een skillet.
De bbq is ideaal om (snel) vlees en groenten klaar te maken. Tijdens het grillen moet je erbij blijven en opletten dat niets verbrandt, dus vaak het vlees en groenten omdraaien.
Zeer geschikt voor: korte sessies en direct BBQ-en
Smoker
Een smoker is ideaal als je een liefhebber bent van slow cooking. Alleen indirect barbecueën is mogelijk. Je kunt alle groenten, vlees en vis klaarmaken. Echter het duurt langer voordat de juiste kerntemperatuur van het product is bereikt. Je krijgt natuurlijk ook geen grillstreepje op je product. Vis dien je op een houten plankje te leggen. Je kunt de vis na bereiding eenvoudig van het houten plankje schrapen. Aan alle gerechten komt een heerlijke rooksmaak. Voor mensen die dol zijn op gerookte producten is het een aanrader.
Zeer geschikt voor: lange sessie, slow cooking, koud roken en indirect BBQ-en
OFYR
Ofyr is spectaculair door het openvuur. Wij worden blij van vlammen en barbecueën. Op de metalen ring van de Ofyr kan je alleen direct grillen. De mooiste combinatie is een Ofyr met een kamado. Op de Ofyr ga je direct grillen, vervolgens wordt indirect in de kamado de juiste kerntemperatuur van het product bereikt.
Zeer geschikt voor: korte sessie, 3 gangen menu en direct BBQ-en
BBQ met deksel
Een BBQ met deksel heeft het voordeel dat je zowel direct als indirect kan barbecueën. Je verdeelt de bbq in een hete en koude zone. Aan een kant van de BBQ leg je de hete houtskool, de andere kant is de koude zone. Je schoeit het vlees en groenten aan de hete zone dicht, vervolgens verschuif je het vlees en groenten naar de koude zone. Is de kerntemperatuur van vlees en groenten bereikt, dan lekker alles oppeuzelen.
Vis is het eenvoudigste om op een houten plankje te leggen aan de koude zone zijde. Het is zelfs mogelijk een Zweedse appeltaart aan de koude zone zijde te maken.
Zeer geschikt voor: korte sessie, 3 gangen menu en direct en indirect BBQ-en
Kogel BBQ Weber
Bij een kogel BBQ van Weber is alles voorbereid. De warme en koude zone, een starter om de houtskool makkelijk aan te steken, temperatuurmeter op de BBQ en opvangbak voor de as. De aanschafkosten zijn relatief laag en je kunt met gemak er een 3 gangen menu op klaar maken. De grootste uitdaging is bij een lange sessie de juiste BBQ temperatuur te behouden. Je moet wel eens de houtskool aanvullen.
Zeer geschikt voor: korte sessie, 3 gangen menu en direct en indirect BBQ-en
Kamado
De Kamado heeft alle voordelen van de kogel bbq Weber en is zeer geschikt voor lange sessie. Je hoeft tijdens een lange sessie op lage temperatuur de houtskool niet aan te vullen. Door de dubbele keramische wand wordt de temperatuur zeer goed regelbaar. Een sessie van 10 uur op 90°C is voor de kamado geen probleem.
Zeer geschikt voor: lange sessie, 3 gangen menu en direct en indirect BBQ-en
Tip:
Ben je een onervaren barbecueër, dan adviseren wij om eerst een bbq workshop te volgen. Vervolgens bijvoorbeeld een kogel bbq van Weber aan te schaffen. Je moet het echt leuk vinden om een 3 gangen menu op de BBQ klaar te maken. Ga je alleen voor een spekje, hamburger en courgette grillen, koop dan een open BBQ van 25 euro. Maar als je het BBQ-virus te pakken hebt, dan is de kamado een professionele BBQ om op een eenvoudige manier verrassende gerechten klaar te maken. In bijna alle sterrenkok restaurants staat een Kamado.