varkenshaas

Varkenshaas 

Varkenshaas is het lekkerste stukje vlees van het varken. Het is wel noodzakelijk om extra smaak aan de varkenshaas toe te voegen. Het is heel persoonlijk met welke kruiden je de varkenshaas insmeert. Het is natuurlijk ook mogelijk om met een speciale persoonlijke rub te werken. Zie op deze site hoe je vlees of vis voorziet van een rub. In dit gerecht zijn alleen peper, zout en olijfolie gebruikt. Zonnebloemolie heeft de functie om het plakken van het vlees op de bbq rooster te verminderen en het vlees gaat er mooi van glimmen. 

Ingrediënten voor 2 personen
275 gram varkenshaas
Zout uit de zoutmolen
Peper uit de pepermolen
Scheutje zonnebloemolie

Benodigdheden
Snijplank
Zoutmolen
Pepermolen
Koksmes Siliconen kwast
Keukenrol

Bereiding (1 uur) 

  1. Haal 1 uur voordat je gaat bbq-en de varkenshaas uit de koelkast. Dep de varkenshaas met papier droog. 
  2. Doe zout aan beide zijden van de varkenshaas. Het zout doet zijn werking en trekt in het vlees, daardoor zal de smaak van de varkenshaas versterken. Het proces van het intrekken van zout duurt minimaal ¾ uur. 
  3. Smeer de varkenshaas in met zonnebloemolie. 
varkenshaas

Temperatuur van de BBQ is ongeveer 220°C. Leg de varkenshaas direct op het rooster boven de hete houtskool en sluit de deksel. Schroei de varkenshaas volledig dicht in ongeveer 30 seconden. Til de deksel op en draai de varkenshaas om en herhaal de vorige stap. Op deze manier  krijg je mooie strepen op de varkenshaas. 

varkenshaas

Vervolgens leg je de varkenshaas op het indirecte gedeelte van de BBQ en sluit je weer de deksel. Dus er zit een hitteschild tussen de hete houtskool en het rooster. 

 Je draait de varkenshaas niet meer om. Doordat de BBQ gesloten is behoudt de onderkant en de bovenkant van het vlees dezelfde temperatuur. 

Grill de varkenshaas mooi rosé tot een kerntemperatuur van 55° C. 

Dit duurt ongeveer tussen de 10 en 14 minuten, afhankelijk van de dikte van de varkenshaas. Je meet de kerntemperatuur alleen bij de dikke kant van de varkenshaas. De dunne kant van de varkenshaas is de kerntemperatuur hoger en daardoor zal de varkenshaas niet of veel minder rosé zijn.