Flammkuchen
Flammkuchen is een heerlijk voorgerechtje of gewoon bij de borrel. Origineel komt het uit de wintersportgebieden, maar wij maken het BBQ style.
Wat zijn de verschillen tussen flammkuchen en pizza?
Het grootste verschil zit in de bodem. In de bodem van flammkuchen zit geen gist. Daarnaast is flammkuchen minder belegt.
De grootste uitdaging is het tegengaan van vastplakken van het deeg aan de pizzaschep om vervolgens de flammkuchen op de pizzasteen te schuiven. Bekijk op Youtube filmpjes om de techniek in de vingers te krijgen.
Ingrediënten voor 4 personen
1 Flammkuchen bodem
1 ½ el Crème fraîche
1 el BBQ saus
1 zakje Rucola
1 ons Salami
Middel grote ui
Scheutje olijfolie
Handje bloem
Peper- en zoutmolen.
Benodigdheden
Pizzasteen
Pizzaschep
Pizzasnijder
Schaaltje
2 Lepels
Koksmes
Snijplank
Kleine garde
Bereiding (10 minuten)
Flammkuchensaus:
- Meng in een schaaltje de crème fraîche en bbq saus.
- Breng de Flammkuchensaus op smaak met eventueel nog meer bbq saus, peper en zout.
Bereiding flammkuchen:
- Laat de flamkuchenbodem niet warm worden, dus direct uit de koelkast gelijk de flammkuchen beleggen. Hoe warmer de flammkuchenbodem wordt, hoe meer de bodemdeeg gaat plakken.
- Snij de flammkuchen bodem in 4 stukken. Het maken van kleine flammkuchen is makelijker. De uitdaging is de flammkuchen bodem niet te laten plakken op de pizzaschep. We gaan een beetje bloem gebruiken op de pizzaschep en onderzijde van de flammkuchen. Op Youtube staan filmpjes hoe je een pizzabodem, dus ook deze bodem, op de pizzaschep krijgt om vervolgens van de pizzaschep op de pizzasteen te schuiven, het is een handigheidje.
- Smeer de saus over de 4 stukken flammkuchen.
- Snij de rode ui in halve ringen en snij de salami in grove stukken.
- Beleg de flammkuchen met rode ui en salami.
BBQ (5 minuten)
Stook de bbq op tot 250°C. Draai het hitteschild van de bbq om (zie foto) en gebruik de rechthoekige pizzasteen.
Leg de flammkuchen stukken op de pizzasteen. Na iedere handeling sluit je direct de BBQ. Na ongeveer 2 minuten kijk je hoe het gaat.
Het deeg van de flammkuchen dient aan de onderzijde licht bruin eruit te zien.
In 5 minuten is het deeg gaar, dus ook de flammkuchen.
Strooi rucola over de flammkuchen. Eventueel kan je het ook met olijfolie besprenkelen. Eet smakelijk!