mosselen

 Mosselen met lichte rooksmaak 

Wij werden aangenaam verrast na de bereiding van mosselen in de BBQ met afsluitbare deksel. De mosselen hadden een heerlijke lichte rooksmaak. De mosselen kregen direct het keurmerk culinair. Om de mosselen een lichte rooksmaak te geven, dien je rookhout toe te voegen en de mosselpan niet te voorzien van de deksel. We kiezen voor appelhout om te roken. Naast de mosselen kan je frietjes of stokbrood eten. Smullen maar! 

Ingrediënten voor 2 personen
2 kg mosselen (1 kg per persoon)
Zakje mosselkruiden
300 gr mosselgroenten
200 ml droge witte wijn
1 rode peper
Scheutje zonnebloemolie 
Blokje rookhout (appel)

Benodigdheden
Mosselpan of Dutch oven
Schuimspaan 
Snijplank
Koksmes
Maatbeker

 Bereiding (10 minuten) 

  1. Spoel de mosselen onder stromend koud water goed af. De kapotte of open mosselen direct weggooien. 
  2. Snij de rode peper in kleine stukjes. Afhankelijk hoe pittig je de mosselen wilt hebben voeg je de zaadlijst aan de groenten toe. Voor de eerste keer is een richtlijn om de helft van de zaadlijst aan de groenten toe te voegen. 

 BBQ (20 minuten) 

mossel groenten
  1. Stook de BBQ op tot 180°C. Zet de mosselpan (of Dutch oven) op het rooster, we gaan direct bbq-en, dus er zit geen hitteschild tussen de hete kolen en rooster. Laat de pan heet worden. 
  2. Doe een scheutje zonnebloemolie in de pan. 
  3. Doe de groenten in de pan en bak de groenten even kort. Na elke handeling sluit je de deksel van de BBQ. 
mosselen
  1. Haal de pan van het rooster en voeg rookhout aan de hete kolen toe. 
  2. Zet de pan terug in de BBQ, vervolgens voeg je de mosselen, kruiden en witte wijn aan de groenten toe. Na elke handeling sluit je de BBQ deksel. 
  3. Als de mosselen koken, dan schep je met een schuimspaan voorzichtig om. Herhaal dit 3 keer. 
mosselen

Zodra de mosselen openstaan zijn ze klaar. Mosselen die nog dicht zitten kan je beter weggooien. Serveer de mosselen met stokbrood of frietjes. Eet smakelijk! En drink natuurlijk het flesje wijn lekker leeg.