Zalm op hout
Vis en met name zalm is lastig te garen rechtstreeks op een bbq rooster. De vis gaat vastzitten op het rooster. Hoe krijg je toch voor elkaar dat de vis heel blijft en geen stress bij de grillmaster. Het antwoord is eenvoudig, leg de zalm (met huid) op een houten plankje. Het barbecueën doen we op een veilige manier, dus indirect grillen (er zit een hitteschild tussen de houtskolen en bbq rooster).Wil je de zalm roken? Heel simpel door rookhout aan de houtskool toe te voegen.
Na het indirect grillen van de zalm haal je het plankje met de zalm erop uit de bbq. Je steekt de zalm los van het hout. De huid gaat wel of niet mee, echter je gaat geen moeite doen om de huid in tact te laten zitten. Vervolgens maak je het plankje in de afwas voor een volgende keer schoon.
Ingrediënten voor 2 persoon
2 maal 150 gr zalmmoten met huid
2 gr zout
Benodigdheden bereiding
Zoutmolen
Snijplank
Houten plankje
Keukenrol
Bereiding (5 minuten)
- Leg de zalmmoten op de snijplank, natuurlijk met de huid van de zalm aan de onderkant.
- Dep met papier de zalmmoten droog.
- Pak de zoutmolen en naar behoefte voorzie je de zalm van zout.
- Leg de zalm op een houten plankje.
BBQ (11 minuten)
Stook de bbq op tot een temperatuur rond de 220°C. We grillen indirect, dus een hitteschild zit tussen de houtskool en bbq rooster. Leg het houten plankje met de zalm op de bbq. Na elke handeling doe je de bbq dicht. De zalm wordt niet omgedraaid.
Haal de zalm met houten plankje uit de bbq bij een kerntemperatuur van 43°C. De zalm zal mooi rosé zijn aan de binnenkant.