Roosters
De bekendste bbq roosters zijn natuurlijk de roestvrijstalen en gietijzeren bbq roosters. Daarnaast heb je nog meer roosters, denk aan geëmailleerde roosters. Ons advies is om alleen roestvrijstalen roosters te gebruiken. Roestvrijstalen roosters zijn zeer makkelijk om schoon te maken, doen niet roesten en als je wilt ontstaan er bij een hete BBQ een mooie grillstreep op het product.
Gietijzeren BBQ rooster
Een barbecue rooster van gietijzer heeft als grote voordeel dat het bestand is tegen veel hogere temperaturen dan een normaal barbecue rooster. Het gietijzeren rooster zal deze warmte ook beter vasthouden. Dit maakt een gietijzeren rooster perfect voor het grillen en searen (dichtschroeien) van vlees.
Een gietijzeren rooster dient wel bij aanschaf de eerste keer ingebrand te worden.
Voor het inbranden van het gietijzeren rooster geldt dat je deze een uur lang bij 180 tot 200 graden in de BBQ laat inbranden. Het is van belang dat het rooster eerst geleidelijk opwarmt, voordat het een uur wordt ingebrand. Plaats het rooster daarom al in de BBQ bij start van het verwarmen van de BBQ.
Zit er roest op het gietijzeren rooster, dan verwijder je de roest door stevig met een staalborstel over het rooster te borstelen. Haal er zoveel mogelijk roest vanaf. Vervolgens kan je het invetten met zonnebloemolie
Roestvrijstalen BBQ rooster
Een BBQ rooster schoonmaken doe je door eerst het ergste roet en vuil weg te borstelen met een staalborstel. Vervolgens maak je een sopje met schoonmaaksoda en laat je het rooster er een nacht in weken. Daarna schrobben met een schuurspons, afspoelen en afdrogen. Maak je BBQ grill regelmatig schoon.
Zoals de naam reeds doet vermoeden, gaat een roestvrijstalen rooster niet roesten. Dit is een absoluut voordeel omdat een BBQ rooster toch vaak in aanraking kan komen met wisselende weersomstandigheden.
Geëmailleerde rooster
Een geëmailleerde rooster wordt gebruikt in plaats van een gietijzeren rooster. Het rooster wordt ook super heet om bijvoorbeeld vlees en groenten snel dicht te schroeien en er komt een mooie grillstreep op je vlees of groente staan. Een voordeel is dat een geëmailleerde rooster in de vaatwasser mag of met een heet sopje schoon gemaakt kan worden.