bbq roken

 Roken 

Het roken van vlees, groenten, aardappelen, vis en zuivel geeft een extra smaak aan je gerecht. Roken doe je door houtblokjes, houtsnippers of houtzaagsel te verbranden. Ga je niet (extra) roken, dan komt alleen de rook vrij van de houtskool. Je bent eigenlijk altijd aan het roken, echter met extra verbranden van houtblokjes, houtsnippers of houtzaagsel gaat je gerecht anders smaken. Er zijn verschillende soorten hout en dus ook verschillende rooksmaken. 

  

  • Middelsterk rookaroma: hickory, eiken, pecan, ahorn, sassafras, kersen, wijnstok, wijnvaten of whiskyvaten
  • Sterk rookaroma: mesquitehout 
  • Zoete en milde rookaroma Elzen, appel of perenhout

Verschillende soorten rookhout

bbq chunks

Houtblokjes ook wel chunks genoemd ga je gebruiken voor een lange periode om rook aan je gerecht toe te voegen (ongeveer 2 uur). 

bbq houtsnippers

Houtsnippers ga je gebruiken voor een korte periode om rook aan je gerecht toe te voegen (5 minuten). 

bbq houtzaagsel

Houtzaagsel gebruik je bij koudroken. Op deze site staat een recept om zalm koud te roken (8 uur) 

Hoe rookhout toe te passen? 

bbq roken

 Rookhoutblokjes plaats je naast elkaar vanuit het midden van de BBQ. De brandhaard start in het midden en gaat langzaam naar buiten. Steeds gaat het volgende rookhoutblokje branden. Op deze manier lukt het om 2 uur te roken. 

bbq roken

Houtsnippers gebruik je tijdens het barbecueën. Houtsnippers kan je in het brandende houtskool gooien of je hebt bij sommige BBQ’s een aparte opening om de houtsnippers toe te voegen. 

cold cooking generator

Houtzaagsel gebruik je bij koud roken in een speciaal cold cooking generator. Vul de cold smoke generator losjes met houtzaagsel. Steek het waxinelichtje aan. Zodra de houtzaagsel begint de roken, mag je het waxinelichtje uitdoen. Plaats de rokende cold smoke generator onderin de BBQ en de zet de schuifjes van de BBQ aan de onder en bovenkant iets open. Sluit de BBQ. De komende 8 tot 10 uur moet je constant een rookpluimpje uit de bovenste uitlaat kunnen zien.