injecteren marinade

Marinade injecteren 

Om het vlees sappiger te maken of meer smaak aan te brengen kan je marinade injecteren. Als je vlees gaat kruiden of marineren, dan trekt het een paar millimeters in het vlees. Met injecteren van marinade kom je veel dieper in het vlees. Dunne lapjes vlees heeft geen zin, het moet echt gaan om dikke stukken vlees. 

Er zijn verschillende soorten injectoren, echter het komt allemaal op hetzelfde neer. De marinade wordt opgezogen of in de spuit aangebracht om vervolgens met enige kracht door een holle naald in het vlees gespoten. 

injecteren marinade

Hoe marinade in vlees injecteren?
Je hebt verschillende naalden, de ene is dikker dan de andere. Een dunne naald gebruik je alleen bij vloeistoffen. Een dikke naald gebruik je bij kruiden en specerijen die zijn opgelost in een vloeistof. Gebruik hetzelfde insteekgaatje in het vlees, maar spuit verschillende kant op. Op die manier voorkom je vele gaatjes in het vlees.

Alleen water injecteren heeft geen zin!
Alleen water injecteren heeft geen zin, het vlees wordt niet sappiger en water voegt niets toe aan de smaak. Het vlees bestaat uit het grootste gedeelte uit water, meer toevoegen heeft geen zin. Daarnaast is het zo dat als je het vlees gaat grillen het overtollig water uit het vlees geperst wordt.

Wanneer een zuurtje in de marinade?
Een zuurtje zoals appelsap, azijn of rode wijn versnelt het proces waarbij het bindweefsel wordt afgebroken en omgezet in smeuïgheid en sappigheid van vlees (galantine). Het werkt natuurlijk alleen als het vlees veel bindweefsel heeft. Veel bindweefsel heeft werkvlees, zoals sukade, brisket, (stoofvlees) enz. Ossenhaas heeft geen zin om met een zuurtje te injecteren, omdat ossenhaas geen werkvlees is en heeft weinig bindweefsel.

Hoe kruiden en fijngemalen specerijen injecteren in vlees? 
Je verhit in een pannetje de marinade, vervolgens laat je kruiden en fijngemalen specerijen erin oplossen. Je kunt op die manier ook honing of stroop aanlengen. Je neemt een spuit met een dikke naald en je injecteert het vlees. Let op: overdrijf het niet, vlees moet naar vlees blijven smaken!