Tonijnsteak
Tonijn is stevig van structuur en kan tegen een stootje. Is dus ideaal voor op de BBQ. We gaan de tonijnsteak op dezelfde manier grillen als biefstuk, echter de kerntemperatuur is veel lager. Dus eerst direct dichtschroeien en vervolgens de tonijn steak indirect wegleggen tot een kerntemperatuur van 35°C. Een kerntemperatuur van 35°C is voor een rare gegrilde tonijn steak (donkerrood tot roze). Tonijn kan je rauw eten, denk maar aan verse tonijn in sushi. Let op: bij een medium gegrilde tonijn met een kerntemperatuur van 50°C verandert de structuur naar heel stevig en droog.
Voordat we de tonijnsteak gaan grillen leggen we de tonijnsteak een half uurtje in de sojasaus om extra smaak toe te voegen.
Ingrediënten voor 4 personen
600 gr tonijn, plakken van minimaal 3 cm
Scheut sojasaus
Benodigdheden
Schaal
Snijplank
Koksmes
Keukenpapier
Bereiding (30 minuten)
- Haal de tonijnsteak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
- Dep de tonijnsteak met keukenpapier af.
- Doe sojasaus in een schaaltje en leg de tonijnsteak erin.
- Na 15 minuten draai je de tonijnsteak in het schaaltje om zodat de andere zijde in de sojasaus komt te liggen.
BBQ (3 minuten)
De BBQ bouwen we om naar 50% indirect en 50% directe opstelling. We stoken de BBQ op rond de 220°C. Na elke handeling sluiten we de deksel. We leggen de tonijnsteak op het directe gedeelte van de BBQ. Na ongeveer 30 seconden keren we de tonijnsteak om en schroeien we de andere zijde dicht. Na ongeveer 30 seconden leggen we de tonijnsteak op het indirecte gedeelte van de BBQ.
Op het indirecte gedeelte brengen we de tonijnsteak op de juiste kerntemperatuur. Voor rare is de kerntemperatuur 35°C.
Snij de tonijnsteak in plakken van 1 cm dik en serveer deze direct. Je kunt de tonijn steak met sojasaus aftoppen. Eet smakelijk.