Ossenhaas
Ossenhaas wordt ook runderhaas genoemd. Ossenhaas komt van het achterste deel van het rund, vlak bij de lende. Het is geen werkvlees, dus zeer mals. Het is één van de duurste stukken vlees. Je dient wel smaak aan de ossenhaas toe te voegen. Vaak wordt de ossenhaas met een lekkere saus geserveerd, bijvoorbeeld rode wijnsaus. Je kunt ossenhaas rauw eten, denk maar aan carpaccio.
De kerntemperatuur van rare ossenhaas zit tussen de 44 en 46 graden Celsius, voor medium rare tussen de 48 en 50 graden Celsius en voor medium tussen de 51 en 53 graden Celsius.
Ingrediënten voor 2 personen
500 gr ossenhaas
Zout en peper uit de molen
Benodigdheden
Snijplank
Koksmes
Keukenpapier
Aluminiumfolie
Bereiding (70 minuten)
- Dep de ossenhaas met een keukenpapier droog.
- Indien nodig, verwijder de vliezen.
- Top minimaal 1 uur van tevoren de ossenhaas met de zoutmolen af.
BBQ (6 minuten)
De BBQ bouwen we om naar 50% indirect en 50% direct opstelling. We stoken de BBQ op rond de 220° C. Na elke handeling sluiten we de BBQ-deksel. We leggen de ossenhaas op het directe gedeelte van de BBQ. Na ongeveer 30 seconden keren we de ossenhaas om, om de andere zijde dicht te schroeien. Na ongeveer 30 seconden leggen we de ossenhaas op het indirecte gedeelte van de BBQ.
Op het indirecte gedeelte van de BBQ brengen we de ossenhaas op de juiste kerntemperatuur. Voor medium is de kerntemperatuur 53°C.
Haal de ossenhaas uit de BBQ en laat de ossenhaas een paar minuutjes onder aluminiumfolie rusten. Vervolgens snij je de ossenhaas in plakken van 0,5 cm. Je kunt de ossenhaas met kruiden aftoppen. Eet smakelijk.